I Sverige är det inte brottsligt att sälja sexuella tjänster men det är ett brott att köpa sex av en annan människa. Det är vår övertygelse att ingen ska tillåtas att köpa en annan människas kropp och att det kan vara skadligt för en människa att sälja sex.

Att sälja sex

Människor säljer sex av olika anledningar, vanligtvis på grund av svårigheter att hitta annat jobb men ibland är kvinnor tvingade att sälja sex emot sin vilja.

Hur vi kan hjälpa

Därför vill vi erbjuda hjälp och stöd till den som säljer sex men som önskar att sluta med det, eller den som inte kan eller vill sluta att sälja sex men som behöver hjälp på något vis.

Du är i säkra händer

Allt som du delar med oss är konfidentiellt, vi kommer inte att dela din berättelse med någon och vi kommer inte att kontakta polisen eller andra myndigheter såvida du inte önskar detta.

Hur vi kan hjälpa

Om du kontaktar oss är det på dina villkor och du kan välja hur du vill träffas och vad du vill prata om.

Vi kan till exempel träffas på ett café och samtala om din situation, hur vi kan hjälpa dig eller bara prata om vad som helst.

Vi behöver inte träffas, vi kan fortsätta att ha kontakt via telefon.

Vi hjälper alltid till med

Hälsovård

Vi kan se till att du får en hälsoundersökning och hälsovård.

Emotionellt stöd, vänskap

Vi har mycket kunskap och erfarenhet av vad du går igenom och vi finns här för att lyssna.

Om du önskar att lämna prostitutionen kan vi hjälpa dig med…

Ett säkert boende

Vi kan hjälpa dig att hitta en säkert bostad medan du beslutar dig för om du vill återvända hem eller vill försöka att söka asyl i Sverige.

Kontakt med myndigheter

Vi kan hjälpa dig i kontakter med aktuella myndigheter och med juridisk rådgivning i ditt ärende.

Säkert återvändande hem

Vi kan hjälpa dig att återvända säkert till ditt hem och hitta kontakter som kan hjälpa dig att börja ett nytt liv i ditt hemland.

Söka asyl

Vi kan hjälpa dig att söka asyl i Sverige och om du får asyl kan vi hjälpa dig att hitta ett jobb, lära dig svenska, terapi m.m.

Andreas berättelse

Andrea kommer från Rumänien där hon bor tillsammans med sin mamma. Andrea kämpar hårt för att försörja både henne och hennes dotter. Pappan till Andreas dotter lämnade dem när barnet föddes.

En dag träffar hon en man som hon blir kär i, han lovar att försörja både Andrea och hennes dotter. Den nya pojkvännen är snäll och omtänksam mot dem och de flyttar ihop.  Efter en tid börjar han kräva att Andrea ska betala räkningarna. Eftersom hon inte har något jobb eller utbildning, vet hon inte hur hon ska tjäna pengar. Pojkvännen kräver att Andrea ska börja sälja sex för att täcka deras levnadskostnader. Efter ytterligare en tid påstår han att pengarna Andrea tjänar inte räcker och att hon måste åka till Sverige för att sälja sex där hon kommer att tjäna mer. Han hotar med att skada Andreas mamma och dotter om hon inte lyder. Andrea lämnar sin dotter hos sin mamma och börjar sälja sex både på gatan och online i Sverige. Hon upplever att hon inte har något annat val då hon är rädd för sin pojkvän och hans vänner som kontrollerar hennes liv. Andrea får behålla en liten del av pengarna hon tjänar och hon skickar så mycket hon kan till sin mamma och dotter i hemlandet. 

Nongs berättelse

Nong kommer från Thailand och träffar en svensk man i Bangkok. De blir ett par och han erbjuder henne att flytta till Sverige för att kunna bo tillsammans. Nong tackar ja och de ansöker om visum för henne.

Så snart de flyttat till Sverige börjar Nongs pojkvän att bete sig annorlunda och behandla henne illa. Han blir ofta arg och påstår att Nong är skyldig honom pengar för visumet och flygbiljetterna. Han påstår också att om hon verkligen älskar honom, skulle hon göra vad som helst för att betala tillbaka pengarna till honom. Han vill att Nong ska sälja sex till andra män som han känner för att tjäna pengar. Nong har inte råd att återvända hem och känner skam inför tanken på att kontakta sina föräldrar och be om hjälp.

Efter ett tag, då det finns en efterfrågan på arbetare till thaimassagesalonger, hamnar hon på en salong och tvingas erbjuda “Happy Ending”. 

Joys berättelse

Joy kommer från Nigeria, Hon har en dotter men är ensamstående då hennes man gick bort. En dag träffar Joy en kvinna i sin by som berättar att hon kan hjälpa Joy att hitta arbete i Europa som frisör. Där kan Joy jobba i tre månader och sedan återvända hem till Nigeria. Kvinnan erbjuder sig att betala för resan, hon tar också lite av Joys blod och en bild på henne för att utföra en ceremoni som en lyckönskning inför resan. Joy tar farväl av sin dotter då hennes dotter ska bo hos Joys mamma medan hon arbetar i Europa.

Joy kommer till Italien där hon träffar en man som är vän till kvinnan i Nigeria, han tar henne till lägenheten där hon ska bo. Så fort de kommer till lägenheten får Joy veta att hon ska sälja sex till män på gatan. När Joy vägrar misshandlar mannen henne. Han säger att om hon inte gör det, kommer något hemskt att hända hennes dotter i hemlandet. Efter några månader i Italien åker Joy till Sverige där hon får hjälp att återvända tryggt till sin dotter. 

Att sälja sex och vad som händer när man slutar

De flesta som säljer sex är kvinnor och de gör det vanligtvis på grund av det inte finns andra jobb tillgängliga för dem där de kan försörja sig själv och sina familjer.

Andra kvinnor har blivit lurade in i prostitution, antingen genom att ha blivit lovad ett jobb i ett annat land eller genom att en pojkvän utlovat ett annat liv tillsammans i ett annat land. Ibland blir kvinnor tvingade in i prostitution genom hot mot dem själv eller deras familj.

Det är väldigt vanligt att kvinnor från norra Afrika, Östeuropa eller södra Asien reser till Sverige och när de väl kommer hit tvingas de till att sälja sex.

En känsla av fångenskap

Många gånger upplever kvinnor i dessa situationer en känsla av fångenskap, kanske har deras pass tagits ifrån dem eller kanske de står i skuld till personen som tagit dem hit till Sverige. Många gånger vill de inte sälja sex men är för rädda att sluta på grund av hot eller voodoo. Kanske de inte behärskar svenska och de är rädda för att ta kontakt med polisen. Eller också är de rädda att någon kommer att leta upp dem om de försöker lämna prostitutionen, men en orsak till att inte lämna kan också vara att det inte finns något annat sätt för dem att få tag i pengar till att försörja sig själv eller sina familjer.

Kontakt

Email: noomi@helamanniskan.se
Telefon: +46 73-731 37 94
Telefon: +46 73-322 85 41